Corona-proof

 

 

Van 14u tot 16u
+ GRATIS
Live from Bozar -
online & offline
Een drietalig
event

De klimaatcrisis op je eentje verslaan, het is als David die het opneemt tegen Goliath. Maar wat als je deel kon uitmaken van een beweging die samen zoekt naar een nieuw verhaal? Zodat we eens vooruit kunnen kijken naar wat we winnen in plaats van te treuren over wat we achterlaten. Word #climatechanger en bouw mee aan een klimaatrechtvaardige wereld.

Sprekers
Carola Rackete
CAROLA RACKETE
Sea-Watch (ENG)
foto © Abbie Trayler-Smith

Als kapitein bij de Duitse reddingsorganisatie Sea-Watch, redt Carola Rackete bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee. Voordien maakte ze deel uit van verschillende wetenschappelijke expedities naar de poolgebieden om de effecten van de klimaatcrisis te bestuderen. De klimaatcrisis en de migratiecrisis zijn voor haar nauw met elkaar verbonden. We gaan met haar in gesprek over de nood aan burgerlijke ongehoorzaamheid in het licht van deze twee crisissen.
Vanessa Nakate
VANESSA NAKATE
Klimaatactiviste (ENG)

Vanessa Nakate is een Oegandese klimaatactiviste van 23 jaar. Tijdens een persconferentie met jonge klimaatactivisten in Davos werd ze, als enige zwarte vrouw, uit de groepsfoto geknipt. Sindsdien strijdt ze niet alleen voor het klimaat maar ook voor de representatie van Afrikaanse activisten in het klimaatdebat. Laten we haar dan nu ook de plaats geven die ze verdient.
George Marshall
GEORGE MARSHALL
Climate Outreach (ENG)

George Marshall is de oprichter en directeur van Climate Outreach, de belangrijkste organisatie rond klimaatcommunicatie in Europa, gespecialiseerd in 'hard-to-reach-audiences'. In zijn boek Don’t Even Think About It: Why our Brains are Wired to Ignore Climate Change legt George Marshall haarfijn uit waarom het zo moeilijk is om ons gedrag te matchen aan onze overtuigingen over de klimaatcrisis. Een inspirerend en hoopgevend verhaal over de werking van onze hersenhelften en de nood aan een nieuw narratief zodat klimaatactie niet gaat over wat we opofferen, maar wat we (her)winnen.
Joy Slam
JOY SLAM
Dichter (FR)
foto © Romain Garcin

Joy Slams woorden schudden door elkaar én doen dansen. Ze dicht over wat haar kwaad maakt, wat haar blij maakt en wat haar inspireert. Speciaal voor CWCC schrijft ze een gedicht over de limieten van haar individueel engagement (die niet toevallig vaak samenvallen met het einde van de maand) en over haar artistiek engagement.
Dirk Holemans
DIRK HOLEMANS
Oikos (NL)

Dirk Holemans is coördinator van de sociaalecologische denktank Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige magazine. Zijn job? Het maatschappelijk debat sturen richting lange termijnuitdagingen zoalsgoed leven binnen de ecologische grenzen van de planeet. Op CWCC zal hij vertellen over de-growth, onze (eigendoms-)relatie met de natuur en het mensbeeld waarop we de nieuwe economie kunnen baseren.
Aimée-Fidèle Mukunde
AIMÉE-FIDÈLE MUKUNDE
Host (NL, FR)

Aimée-Fidèle Mukunde (host, Minderhedenforum, voordien VRT) praat de dag aan elkaar. Dat doet ze met inzicht, verwondering en humor. Ze omschrijft zichzelf als hosta(cti)vist: haar werk draagt bij aan verzetspraktijken. Voor haar bestaat er geen beter gevoel dan de energie van een publiek.
Leen Gorissen
LEEN GORISSEN
Dr. biologie (NL)

Leen Gorissen is doctor in de biologie en is onder meer gespecialiseerd in ecologie en transitieonderzoek. Ze richtte Studio Transitio op om bedrijven en organisaties te begeleiden. Tijdens CWCC vertelt ze waarom natuurlijke intelligentie een betere basis is voor innovatie dan artificiële intelligentie. Want de natuur ontwerpt, produceert en innoveert al 3,8 miljard jaar zonder uitputting, vervuiling en degeneratie.
Katrijn van Bouwel
KATRIJN VAN BOUWEL
Schrijver (NL)
foto © Carmen Devos

Schrijver, impro-actrice, mopjesmaker, filosofe… Katrijn Van Bouwel is een vrouw met ballen. Erg veel zelfs. Die in de lucht houden is zelfs voor de meest ervaren jongleur een opdracht. Tussen to do-lijstjes en romanhoofdstukken peinst en pent Katrijn over wat haar treft, waar ze over struikelt en wat alles uiteindelijk toch zo mooi maakt. Misschien las je haar debuutroman ‘De muze en het meisje’ al. Of een van haar columns die in Weekend Knack of Charlie magazine verschenen. Voor Oxfam zet ze als klimatosofe met liefde een boompje op over een klimaatrechtvaardige samenleving.
Olivier de Schutter
OLIVIER DE SCHUTTER
VN-Rapporteur (FR)

Olivier de Schutter is een fervent pleitbezorger voor agro-ecologie als alternatief voor agro-industrie. Een idee dat hij bepleit heeft als speciaal rapporteur van de Verenigde Naties over het recht op voedsel, aan de universiteit, maar waarvoor hij eveneens al eens graag op straat komt. We zullen het met hem hebben over agro-ecologie en food justice.
Kim Duchateau
KIM DUCHATEAU
Striptekenaar (NL, FR)

Kim Duchateau is striptekenaar en illustrator. Je zag zijn tekeningen al passeren in de Morgen, VRTNWS, Knack. Hij voorziet onze conversaties van beelden.
Meskerem Mees
MESKEREM MEES
Muzikante (NL)
foto © Patrick Blomme

Ze heeft de soul van Nina Simone, de panache van Joni Mitchell, de frisheid van Jade Bird en een stemgeluid zo puur als bronwater. De Oost-Vlaamse singer-songwriter Meskerem Mees, een grande dame van twintig met Ethiopische roots, neemt je bij je nekvel en laat je niet meer los.